Home > Ongedierte > Wespen
Wespen zijn gemakkelijk te herkennen door hun geel-zwart gestreept of gevlekt achterlijf. Er is een smalle verbinding (wespentaille) tussen de romp en het spoelvormig achterlijf.
De gewone wesp (Vespula) is 15 mm groot en leeft in nesten van honderden tot duizenden individuen. Hun voornaamste dieet bestaat uit vliegenlarven en andere insecten, dus spelen zij een belangrijke rol in het ecosysteem. Wespen worden ook aangetrokken door vlees en zoetigheden al fruit en suiker. De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken.
De hoornaar wordt gemiddeld 30 mm lang, maar koninginnen kunnen beduidend groter zijn. Behalve door haar afmeting valt de hoornaar op door haar roodbruine kop en borststuk en haar felle vlieggeluid. Zij komt niet veel voor in België en Nederland, maar is ook geen zeldzaamheid, vooral in het oosten van Nederland. Hoewel de grote hoornaar meer dan twee keer zo groot is als de gewone wesp, is zij beduidend minder agressief ten opzichte van de mens. Werksters zijn 18-25 mm, koninginnen 25-35 mm en mannetjes tot 28 mm lang.
In tegenstelling tot kleinere wespen is de hoornaar niet sterk geïnteresseerd in zoetigheid. Hoornaars vangen vooral andere insecten, waaronder bijen maar ook grote insecten als libellen, en likken vaak het uittredende sap van beschadigde bomen, waarbij ze ook de bastranden openknagen met hun grote kaken. Hoornaars zijn in de herfst op afgevallen fruit te vinden, maar komen niet af op zoetigheden. De hoornaar is een goede insectenbestrijder doordat ze grotere prooien aankan dan de andere wespen. Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af.
Bezoek
dit artikel van het Antigifcentrum om te lezen wat je het best doet na een steek van deze beestjes.
Onze oplossing:
Wespenval
|
Lokvloeistof
|
Insecticide
|
Poederspray
|